Rassolnik, talupojasupp
Nostalgia, meenub koheselt Nõmme männimets, suur supitaldrik, millesse hapukurke hakkisin, see oli kindlasti parim osa selle supi juures. Kurke oli lapsena selle sees minu jaoks ilmselgelt liiga vähe. Supileem, hapukoor ja pisikeseks hakitud marineeritud kurgid – sellest oleks minu meelest talupojasupile piisanud. Kuid rassolnik ei koosne ainult kurgist, puljongist ja hapukoorest, kui koosneks, ei maitseks see kindlasti nii hästi. Odrakruup, kartul, porgandid ja kaalikas koos mõnusalt pehmeks keenud lihaga teevad sellest Emili moodi luristama paneva supi. Borš, seljanka ja rassolnik on see kolmainsus, millele lausa peab hapukoort lisama. Veisest või lambast keedetud rohke lihaga puljong on ideaalne selle supi tegemiseks. Kiiremaks versiooniks piisab ka linnuliha puljongist, kui veel lamba või veise praejäägid sees, siis ülim, kuid põhiasi on siiski rohke liha olemasolu. Marineeritud kurgist rääkimata.
Rassolnik, talupojasupp
Märkmed
Valmimisaeg on mõeldud valmis puljongi ja liha kasutamise korral, samuti on kruubid juba mõni tund varem vette pandud.
Koostisosad
- paar-kolm liitrit puljongit
- 100g odrakruupe
- 2 keskmist mugulsibulat
- paar porgandit
- väiksem kaalikas
- 3-4 kartulit
- supiliha 500-600 grammi
- 3-4 marineeritud kurki
- maitserohelist ja hapukoort otse kaussi
- soola ka ikka, maitse järgi
- õli, hautamiseks
Valmistamise juhend
- Odrakruubid panna eelnevalt paariks tunniks vette ligunema või leotada sel ajal kui keeb puljong, valmib liha
- Sibulad, porgandid, kartul ja kaalikas puhastada
- Hakkida sibulad, porgandid ja kaalikad
- Tilga õliga ja natukese soolaga panna sibulad, porgandid ja kaalikad kaane all pehmeks
- Panna kartulid ja kruubid (eraldi pottidesse) keema
- Puhastada ja tükeldada liha.
- Kui kõik ette keedetavad koostisosad on valmis, panna kruubid puljongisse ja kui see kuum on, lisada ülejäänud koostisosad ja lasta keema tõusta, lisada kuubikuteks hakitud marineeritud kurgid, maitsestada soolaga ja lasta enne sööma hakkamist vähemalt veerand tundi kaane all tõmmata.
- Süüa koos hapukoorega.
Järgmisel päeval maitseb veel paremini, kui selleks ajaks üldse midagi alles on.
Viiluke sebrakooki magustoiduks.
Jälgi meid: