Munade keetmine
Munade keetmine sõltub muna suurusest ja sellest, mida keedumunalt oodatakse – vedela rebuga muna, täiesti läbiküpsenud muna. Ühed pisemad munadest, mida süüakse, on pärit vuttidelt. Vutimunad on keskmiselt 13-15grammi rasked, keskmise kanamuna kaalu saavutamiseks kulub neid 4-5 tükki, seega on ilmselge, et keetmine võtab aega tunduvalt vähem.
Vutimunad tuleb panna juba kuuma vee sisse ning kui vesi mulisema hakkab, siis sellest alates 2-4 minutit. Kahe minuti muna on kergelt vedela kollasega, neli minutit on ülim maksimum, et siniseks ei läheks.
Induktsioonipliidiga võib panna ka külma vette ning siis maksimumiga keema ajada.
Keskmise suurusega kanamunade keetmisel tuleb arvestada, et keema hakkamisest alates kulub 7,5 minutit täielikult läbiküpsenud, aga veel mitte sinise muna saamiseks. Sinine värv üleküpsetatud munakollasele tekib muna väävli sisaldusest, täpsemalt väävlit sisaldavate aminohapete – tsüsteiini ja metioniini – lagunemisest kuumuse mõjul. Seega on munade keetmine täppisteadus, et vajalikud ained tervelt kätte saada.
Seejärel tuleb kuum vesi ära kallata, külma veega mune natuke ehmatada. Kui on soov saada lihtsasti kooritavad munad, siis tuleb külm vesi ära kallata, mune potis raputada, et koor läheks natuke mõraseks ja uuesti külm vesi peale lasta. Vesi läheb vahele ning seejärel eemaldub koor hõlpsasti. Muidu on munad suhteliselt kehvasti kooritavad, sest koore alune nahkne kiht on väga tugev. Kuid nahksel kihil on oma ülesanne täita – hoiab pahalased paremini eemale ja munad on seetõttu pika säilivusega.
Munad säilivad keedetult külmkapis õhukindlas karbis nädala, nii koorega kui kooreta, saab hommikuks ette koorida 🙂 Salatisse, võileivale, lihtsalt süsivesikuvabaks ampsuks!