Lahtine kala-seenepirukas
Kui on vaja saledamat joont hoidma hakata, meeldib mulle valmistada täpsete portsudega sööke. Et poleks põhjatut potti, millest muudkui aga tõsta ja tõsta ja tõsta. Kui vorm on tühi, siis vorm on tühi ja ei ühtki ampsu enam. See kala-seenepirukas on täpselt selline. Rohke või sisaldus küll rikub ära “kerge toidu” tiitli, kuid see-eest süsivesikuid on siin küll vähe võitu. Paras ports valku ja rasva hoiab kõhu kindlalt täis. Jahtunult on isegi natuke parem ja täiesti kaasa pakitav-haaratav.
Lahtine kala-seenepirukas
Märkmed
1/8 pirukas on 13g süsivesikuid.
Koostisosad
Tainas
- 100 grammi võid
- 130 grammi ehk 2dl jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 50 grammi riivitud juustu (tugeva maitseline on parem)
- 200 grammi lahjat kohupiima
Täidis
- 150 grammi ahjus küpsetatud forelli või muud kala
- 1 keskmine sibul
- 100 – 150 grammi seeni
- 1 magus pipar
- 0,25tl soola
- veidi õli praadimiseks
- 100 grammi riivitud juustu (nt segu Fortest, cheddarist ja Brestost)
- 3 muna
- 2 dl kohvikoort
- maitserohelist, nt tüümiani, tilli, mõni basiiliku leht
- musta pipart
Valmistamise juhend
Tainas
- Sõelu jahu ja küpsetuspulber suuremasse kaussi.
- Lisa toasoe või jt koostisained ja sõtku ühtlaseks.
- Vooderda 28cm küpsetusvorm küpsetuspaberiga ja suru tainas ühtlase kihina laiali.
Täidis
- Haki sibul, viiluta pipar õhkesteks viiludeks ja puhasta-tükelda seened
- Pane pann keskmisele kuumusele soojenema.
- Kui pann on soe, lisa õli, sibul, pipar ja seened, veidi soola ja pipart. Sega, tõsta kuumust natuke kõrgemale ja kaas pannile peale.
- Aegajalt segades jälgi kuni seened-pipar on pehmed ja sibul kuldne. Jahuta.
Pirukas ahju
- Eelsoojenda ahi 200 kraadi juurde.
- Klopi munad kausis koos kohvikoore ja maitserohelisega ühtlaseks.
- Riivi täidisesse minevad juustud.
- Pane küpsetusvormiga tainas ahju eelküpsema 10 minutiks.
- Sega riivitud juustud jahtunud kala-seene-maguspipra seguga.
- Kui tainas on piisavalt eelküpsenud, laota täidis ühtlaselt küpsetusvormi.
- Vala peale muna-kohvikoore segu.
- Aseta ahju alumisele riiulile ja küpseta (soovitavalt pöördõhuga) 30-35 minutit ehk kuni täidis on küps ja kergelt kuldne.
- Enne sööma hakkamist lase 15-20 minutit tõmmata.
Piltidel oleva piruka tegin kõige lihtsamate seentega, mis saadaval – suured šampinjonid, kuid usun, et suviste värskete tatikatega on see veelgi parem. Pole suve, pole tatikaid. Väga kergelt suitsuse suitsukalaga võiks ka seda proovida, kuid siis pigem kiirelt ära söömiseks, et suitsukala maitse liiga domineerivaks ei saaks. Veelgi lihtsamalt ja kergemalt valmib lihtne quiche.
Jälgi meid: