Hapukapsas, detsembri lahutamatu osa

Hapukapsas oli kunagi peolaual sooja toidu lahutamatu osa. Nüüdsel ajal vähem kohustuslik komponent, kuid Jõulud kipuvad siiski vägagi hapukapsast sisaldama, selle hästi õnnestumine kipub mõnikord peavalu valmistama. Oluliseima osa võrratul hapukapsal moodustab hapukapsas ise, just see, millest seda hautama hakatakse. Kui toorelt maitseb hea ja tahaks pigem terve paki niisama nahka pista, siis see ongi kõige õigem pannile panekuks. Vale lõhn, vale maitse küpsetamata kujul ennustavad kehvamaitselist lõpptulemust – seda tasub meeles pidada.
Hapukapsas
Koostisosad
- 1 kg hapukapsast
- 3-4 spl õli
- või
- 1-2 cm paksune viil võid
- riivitud porgandit, köömneid ja suhkrut lisada soovi korral ja maitse järgi
Valmistamise juhend
- Pane kapsas sõelale nõrguma, sega aegajalt.
- Pann pliidile (3/8) eelsoojema, õli pannile.
- Kapsas pannile, segada, kaas peale.
- Kui hapukapsas pole piisavalt porgandit, lisada see kohe alguses, sama köömnetega.
- Taimer iga 15 minuti tagant tööle, et segamas ei unustaks käia.
- Poole peal lisada või, soovi korral ka suhkur vastavalt maitsele. Soola pole vaja, sest hapukapsas on piisavalt soolane.
- Kui 1,5h saab täis, on kapsas pehme.
- Järgmisel päeval soojendades kipub veelgi parem olema.
- Kapsas tuleb pannilt (kui see just roostevaba pole) kindlasti eemaldada, tegemist on üsna agressiivse toiduainega.
Ehe eestlaslik hapukapsas ongi olemas. Jõul võib tulla koos keedukartuli ja praelihaga. See sobib suurepäraselt borši sisse. Mulgikapsast ilma selleta juba ei valmista. Rääkimata toore hapukapsa B- ja C-vitamiini pommiks olemisest, kasulike piimhappebakterite sisaldusest. Rohkem võiks hapukapsast toorsalatina prae kõrvale või lihtsalt vahepalaks süüa.
Jälgi meid: