Teeme saia, sellist sepiku laadset

Teeme saia, sellist sepiku laadset

Ma ei mäleta, millal viimati ostsin valget saia, alati on valikus olnud sepik. Kuna meile aga meeldib soe sai, sepik, soe leib… siis tuleb selle tegemisega ise hakkama saada, siin majas on ka üks toidukriitik, kelle ninaabil sai sepik õige krõbeda lõhna, õhumull ühtlaseks, koorik kuldseks. Kaks pätsi kord-paar nädalas on meie jaoks piisav.

Pärmi läheb tavatult vähe, kuid just sedasi üle ühes itaalia pizza taina retseptis, eks see sepik üks pizza taina tuletis ole:

  • 600g nisujahu
  • 400g vett (kuum ja külm vesi võrdses koguses annab paraja soojuse)
  • 50g kõrvitsaseemneid, 50g linaseemneid, 50g kanepiseemeid
  • 3g kuivpärmi
  • 6g soola
  • 1tl kuivatatud basiilikut

Kõigepealt teen veskiga kõrvitsa ja kanepiseemned peenemaks. Kaussi läheb vesi, maitseained, seemned, jahu ja kõige viimasena pärm. 5minutiks motoriseeritud köögiabilise hoolde. Tainas kinni kiletada ja unustada. Võiks nagu vähemalt kahekordseks kerkida. Seejärel uuesti 5minutiks segamisse. Ja siis – kas keeksivormidesse, ümaraks saiaks, kukliteks, harilikuks pätsiks, pisikesteks pitsideks, kuidas vähegi soovi ja fantaasiat on. Märgade kätega on parim vormi anda. Pätsid-kuklid kerkima ja ahi 180kraadi juurde sooja. “Saia” eelistan küpsetada auruga 25-30 minutit. Lasen restil jahtuda, hoian pöidlaid, et kotti ja kappi panekuks ka veel midagi alles on. Sepik on jahtunult hästi lõigatav ja pehme. Ka mõned päevad seistes ei muutu saepuruks.

Sageli teen sedasi, et õhtul segan kokku ja jätan hommikuni kerkima.

Kui tainast eraldada 450g ümaraks pätsiks, saab sellest juba järgmise roa teha.

Jälgi meid: