Tordipõhi, mis on täiuslikult kohev
Tordipõhi – kerkib, ei kerki, vajub kokku, ei vaju kokku, see sõrmedega trummeldamine ajal, mil põhi ahjus peesitab, on tuttav paljudele. Paneks õige küpsetuspulbrit, siis kindla peale minek. Täiuslikult kohev tordipõhi valmib ka selle retseptiga:
- 1 muna kohta on vaja
- 26g jahu
- 6g tärklist
- 30g suhkrut, osa sellest vaniljesuhkur
- näpuotsaga soola
- 18cm läbimõõduga koogivormi jaoks on vaja 3-4 muna ja sellele vastav kogus suhkrut ning jahu
- 24cm läbimõõduga koogivormi jaoks on vaja 5-6 muna ja sellele vastav kogus suhkrut ning jahu
Ahi eelsoojenema 160-165 kraadi juurde. Kui endal püsivust munade vahustamisel vähevõitu või mikser nõrk, siis kollased ja valged eraldi vahustada. Hea miksri või suurepärase vastupidavuse korral pole rebusid ja valgeid eraldada vaja. Suhkur kaussi, munad otsa ning vahustama unustada.
Jahu ja tärklis tuleb kindlasti sõeluda peene sõelaga. Lahtivõetav koogivorm määrida võiga.
Kui munad on korralikult vahustatud, segada sisse sõelutud jahu, mina olen aeglasel kiirusel vispeldanud lühikest aega ja kui enamvähem tundub, siis korraks maksimumi peale keeranud – jahu sisse segades ei tohi munade kohevus oluliselt väheneda – kui väheneb, siis segatud liiga kaua või liiga kiiresti. Enne vormi kallamist segan spaatliga veel ettevaatlikult üle.
Pöördõhuga ahjus kulub 160 kraadi juures aega 25-30 minutit (viimati panin 27min ja oli täiuslik):
Enne vormist eemaldamist tuleb ettevaatlikult seinadelt põhi noaga lahti lõigata, õige vormi võiga määrimise korral pole seda peaaegu vajagi. Tordipõhi tuleb restil korralikult jahutada. Seejärel pakkida kilesse ning panna külmikusse tahenema.