Makrelli quiche
Kuumadel suvepäevadel maitseb külm söök tunduvalt paremini. Makrelli quiche on seetõttu üks väga hea toit, et ka see on jahedana parem, saab varem valmis teha ja hiljem nautida.
Lihtsam on seda küll valmistada suitsuskumbriaga, kuid ahjus tehtud makrell* on vähem soolane ja seetõttu saab ka pirukas maitsvam ja mahlasem. Eriti kollaseid mune kasutades on quiche tõeliselt kaunis vaatepilt peale selle. Pildil oleva piruka puhul kasutasin pärlkana mune, mis on oranžimast oranžimad, veidi pisemad kui kanamunad.
Makrelli quiche ehk skumbria quiche
Märkmed
Suitsuskumbriaga tehes saab pirukas liialt soolane.
Koostisosad
Tainas
- 180 g ehk 3dl jahu
- 130 g taluvõid
- 0,5tl soola
- 2 spl külma vett
Täidis
- 1 ahjus küpsetatud makrell
- 2 mugulsibulat
- 1 pisem paprika
- 1-2 spl head õli praadimiseks
- 3-4 spl riivitud kõvajuustu
- 4 muna
- 1 dl piima/kohvikoort
- 4-5 lehte hakitud basiilikut
Valmistamise juhend
- Pane kaussi jahu ja sool, tükelda peale jahekapist või ja näpi või jahuga ühtlaseks massiks. Lisa paar supilusikat külma vett ja töötle tainas palliks. Pane külmikusse tahenema.
- Puhasta makrell ja murra tükid väiksemaks.
- Võta külmikust tainas ja rulli kahe küpsetuspaberi vahel 28cm vormi suuruseks, lisaks mõned sentimeetrid üle. Paiguta see vormi ja pane tainas uuesti külmikusse tahenema.
- Puhasta ja haki sibulad ning parika ja hauta tasasel tulel paprika pehmeks ning sibul klaasjaks.
- Pane ahi 225 kraadi juurde soojenema. Kui ahi on soojenenud, pane tainas eelküpsema 10 minutiks, keera temperatuur 200 kraadi juurde ja küpsetades pöördõhuga.
- Klopi munad ja piim korralikult läbi, haki basiilik segu sisse. Riivi juust.
- Võta eelküpsenud tainas ahjust, laota sellele sibula-paprika segu ja makrelli tükid. Kalla peale muna-piima segu ja puista üle riivitud juustuga.
- Keera ahju temperatuur 180 kraadi juurde ja küpseta pöördõhuga ca 25minutit, Kui muna on tahenenud ja kuldne, on pirukas valmis.
- Parim jahtunult.
Magusaks ja külmaks sobib suurepäraselt maasikavaht.
*Nii nagu sprotid on tegelikult suitsutatud ja õlis konserveeritud kilud, on ka makrelliga, Eestis rohkem levinud skumbria tähendab õlis konserveeritud noori makrelle.
Jälgi meid: