Koolibri kook – hummingbird cake
1978. aastal ilmus Lõuna-Carolinas proua L. H Wigginsi sulest retsept “Koolibri kook”. Tegu on ühe tõeliselt magusa ja mahlase koogiga, mis tuleb ööpäev varem valmis teha, et alguse vängus saaks kenasti võrratuks maitsekülluseks üle minna. Koostisosade rohkus tekitab näilise keerukuse taina kokku segamisel, mis tegelikult läheb üllatavalt ladusalt. Kõige keerulisem on tagada küpsetamise järgselt tunni ajalise jahtumise ajal mehitatud valve, sest hõrgutav magus lõhn tungib mööda maja laiali.
Tainas
- 360 grammi nisujahu
- 240 grammi suhkrut*
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soola
- 1 tl kaneeli
- 3 suurt muna
- 250 ml õli
- väike ananassi tükkide konserv omas mahlas koos vedelikuga
- 2-3 banaani tükeldatult
- 2 dl hakitud pekaani või kreekapähkleid
- võid kolme 24 cm koogivormi määrimiseks**
Panna ahi 175 kraadi juurde sooja, seejärel sõeluda jahu koos küpsetuspulbri ja soolaga, lisada suhkur ja segada. Kloppida munad ning lisada need koos õliga jahu juurde, mikserdada kuni kuivained on niiskunud. Seejärel kallata kaussi ananassikonserv, hakitud pähklid ja banaanitükid, segada korralikult läbi. Määrida koogivormid/küpsetuspaberid võiga kokku ja jaotada tainas ühtlaselt vormide vahel, siluda. Ja ahju keskmisele kõrgusele 25-30 minutiks.
* siin toodud retseptis on suhkrut vähem, kui algallikas, lihtsalt ei suutnud, see tundus müstiliselt suur; ** kolme ühesugust koogivormi mul polnud, küpsetasin sügaval ahjuplaadil ja lõikasin kolmeks.
Kui puidust tikk jääb kooki torkides puhtaks, on kook läbi küpsenud, kergelt kuldsemaks-pruunikamaks võiks ikka ka minna. Kõigepealt las jahtub vormis 10 minutit ja edasi resti peal, et enne kreemi lisamist oleks jahedamast jahedam (mul lõpetas külmikus viimaseks 10-minutiks).
Jahtumise aega kasutasin toorjuuste katte valmistamiseks:
- 450 grammi toorjuustu
- 200 grammi võid
- 150 grammi suhkrut (panin umbes poole vähem, kui tegelikult kirjas oli)
- 2 tl vaniljesuhkrut
- pekaanipähkleid kaunistamiseks
Neli esimest komponenti alguses aeglasemalt, pärast kiiremini ühtlaseks mikserdada. Tuhksuhkrut kasutades saab veidi kiiremini, sest pole vaja suhkrukristalli sulamist oodata.
Kui kook on jahtunud, määrida kreem kihtide vahele ja kõige peale, kaunistada pekaanipähklitega. Enne söömist lasta vähemalt 16 tundi külmkapis oma aega oodata, see teeb selle ainult paremaks. Külmana on koolibri kook väga hästi lõigatav.
Jälgi meid: