Karjuse pirukas – Shepherd’s pie
Jahedatel sügis- või külmadel talveõhtutel on vaja vabraotsani sooja püüda, üks võimalus on seda joogi või söögiga teha, olgu selleks kakao või toekas ja toitev karjuse pirukas. Toeka ja toitva süsivesikute sisaldust annab paremaks timmida, kui kartulipuder enam päris kartulipuder pole, vaid aedvilja-juurikalise lisandiga, olenevalt kapi sisust või tujust.
Kõigepealt tuleb alustada kartulipudrust:
- 10 kanamuna suurust kartulit
- pool keskmist brokolit
- pool klaasi piima
- suur tükk võid
- pool peotäit peenelt riivitud kõvajuustu
Kartulid koorida ja panna keema, lasta keeda pigem kauem kui vähem, sest tulekul ju puder. Brokoli pesta ja puhastada õisikud, panna kergelt soolasesse vette keema, kuniks need on pehmed. Kui kartulid on kurnatud, lisada kapsas ja pudrunuiaga ühtlaseks tampida. Vahepeal panna kastrulisse mõnusalt suur tükk võid ja lisada pool klaasi piima ning lasta sel keema tõusta enne lisamist kartuli-brokoli segule. Lisada sool ja segada korralikult läbi.
- pool kilo head veise- või lambahakkliha või teha see ise
- 2 sibulat
- 2 suuremat porgandit
- purk aurutatud läätsesid
- praadimiseks-pruunistamiseks õli
- pool pakki basiilikuga tomatipastat
- veidi puljongit, hädapärast sobib ka vesi
- Worcester kastet paar supilusika täit
- soola-pipart, maitserohelist
- veel kõvajuustu
Vaja läheb 26cm läbimõõduga kõrget panni, eelistatud on kasutada sellist panni, mida saab ka ahju pista, aga kui pole, siis pole. Magaziinis suhteliselt head malmpannid (eemaldatavate vartega) saadaval. Enne hakkliha praadimist on paras aeg ahju 180kraadi juurde eelsoojenema panna. Praadida-pruunistada pannil hakkliha, lisada sibul ja praadida, kuni sibul on kuldne. Lisada tomatipasta, Wortcester kaste, maitseained, veidi puljongit, et paremini hauduks. Riivida porgandid jämeda riivida ja panna pannile, kaas peale. Sõeluda aurutatud läätsed ja sega hakkliha segu hulka. Keerata tuli alt ära ja patsutada pannil olev kraam tasaseks, raputada peale veidi riivjuustu ning katta kartulipudruga, eriti hea, kui ääred jäävad avatuks ja puistata veelkord üle riivjuustuga. Pöördõhuga 20-25 minutiks, kuni puder on pealt kuldne ning ääred mulisevad tomatikastmeselt. Enne serveerimist oodata kümmekond minutit.
Valmib 5-6 toekat portsjonit
Kord Crosstraineril trenni tehes jäin vaatama Inglise soodsaid toidunaudinguid (Eat Well for Less), sellest ajast peale on karjuse pirukas meil üsna sageli läätselisandiga.
Magustoiduks sobib paar kaeraküpsist.
Jälgi meid: