Kaeraküpsised
Kalevi kaeraküpsised on ühed ütlemata maitsvad asjandused, mis alatasa otsa saavad, nii harva, kui need tee ostukorvi leiavad. Ja sageli tuleb võtta kaks pakki, et mõte küpsisepõhjal kooki teha oleks ka võimalik. Kui küpsiste puudumine ei tohi takistada juustukoogi küpsetamist, isegi jahu puudumine ei tohi olla argument:
- 150 grammi kaerajahu (või täistera kaerahelbeid)
- 50 grammi võid
- 50 grammi suhkrut
- 1 muna
- teelusikake küpsetuspulbrit
- kaneeli, soola, vaniljesuhkrut
Kui jahu pole, siis kaerahelbed sobivad peale köögikombainis käimist töö sama hästi ära. Jahu koos küpsetuspulbriga ära segada, lisada sulavõi, ikka täitsa sulavõi, suhkur, maitseained, munad. Ja ülipõhjalikult segada, selle töö eelistan jätta Bosch MUM5 hooleks, siis on töö kindlalt tehtud ja korralik segamine on muredate ning ühtlaste küpsiste saamiseks väga oluline.
Seejärel teha küpsetuspaberisse/toidukilesse/silikoonmati sisse tainast toru ning panna külmkappi hanguma vähemalt pooleks tunniks. Lõigata torust pooleteise-paari sentimeetrised rattad, mis /küpsetuspaberiga kaetud/ ahjuplaadil saab lihtsasti laiaks litsuda. Ja ahju 180 kraadi juurde 15-20 minutiks. Lasta jahtuda. Säilitamiseks on soovitav kasutada õhutihedat karpi.
Kogusest jätkub ühe pisikese, 20 sentimeetrise läbimõõduga koogipõhja jagu, lisaks mõned kaeraküpsised koogimaterjali kaitseks makstava lõivuna kööki ründavatele pereliikmetele või siis näljaste puudumisel suurema koogi põhjaks. Kokku 300 grammi küpsiseid.