Juustukook Manhattanilt
Üks vähestest retseptidest, mil näpuga järge ajan, ma ei ole suurem asi juustukoogiküpsetaja – küll on need vedelaks jäänud, küll liialt pruuniks läinud, küll liiga kokku vajunud, siis hammaste külge jäänud. Kuid see juustukook tuli meeldivalt hea hamba all, et on tahet ka edaspidi toorest juustu ahju pista. Krõbedaks küpsisepõhjaks on vaja:
- pooled kaeraküpsistest
- 50 grammi võid
Küpsised purustada köögikombaini või pudrunuiaga või … . Lisada sulatatud või ning segada. 20 sentimeetrise koogivormi põhja panna küpsestuspaber ning sellele ajada ühtlaselt laiali küpsisepuru-või segu ja panna külmikusse tahenema. ja hakata toorjuustu kihti valmistama:
- 400 grammi toorjuustu
- 100 grammi suhkrut
- 2 muna
- 1 teelusikas vaniljesuhkrut
- kaneeli
Kõigeparem oleks kui kõik ained oleksid toasoojad, kuid kui kasutusel on mõni isesegaja nagu näiteks Bosch MUM5 tootesari, siis saab need selle hoolde unustada ning soojenevad töökäigus ja moodustavad ühtlase massi. 180 kraadisesse ahju, pigem alumisele kõrgusele küpsema. Aega kulub vähemalt 25 minutit. Välja ei tohiks võtta enne, kui kerelt loksutades on aru saada, et ka keskmine osa pole enam vedel. Seejärel tuleb kook välja võtta 20 minutiks jahtuma ja samal ajal keerata ahi 230 kraadi peale ning sel ajal segada valmis hapukoore kate:
- 250 grammi hapukoort
- 2 supilusikat suhkrut
- vaniljesuhkrut, kaneeli, näpuotsaga soola
Segu tuleb ettevaatlikult toorjuustukihile kallata ning 5-8 minutiks ahju pista, soovitavalt pöördõhuga, sest muidu nagu läheks rohkem aega.
Kõigeparem on see kook järgmisel päeval, kui pikk öö külmkapis mööda saadetud. Kui sama koguse jaoks kasutada 24cm vormi, tuleb välja selline madal juustukook Manhattanilt: