Jõulutähed, täielik klassika
Jõulutähed kuulusid mu lapsepõlve jõulude juurde, nii palju, kui end mäletan, sai neid iga aasta küpsetatud, kuskilt Soome ajakirjast või Burdast vms oli ema retsepti saanud. Jõulutähe tegu oma lihtsuses oli minule delegeeritud. Seega päris proff nende kokku voltimises – aastate pikkune kogemus.
Jõulutähed, täielik klassika
Märkmed
Sellest kogusest valmib kaks ahjuplaaditäit jõulutähti.
Koostisosad
- 200 grammi jahu
- 200 grammi lahjat kohupiima
- 200 grammi külma võid
- natuke soola ja teelusikas suhkrut
- kaneeli, veidi kardemoni
- mitte kärssavat moosi, umbes 200 grammi – õunamoos toimib alati
Valmistamise juhend
- Lauale panna jahu ja sinna otsa kohupiim, tükeldatud või ja maitseained.
- Sõtkuda seni kuni laual enam vaba jahu ei leidu ja või tükid on olematuks muutunud.
- Panna tainas õhukindlalt suletud karbis, kotis või toidukilesse mässitult külmikusse tahenema pooleks tunniks.
- Peale külmikust võtmist panna ahi eelsoojenema 200 kraadi juurde. Ahjuplaatidele küpsetuspaber ootele.
- Lauale kerge jahu kiht ning rullida tainas umbes 2-4mm paksuseks.
- Lõigata tainas 8-10cm küljepikkusega ruutudeks. Nurkadest teha paari sentimeetrised sisselõiked ja neli nurka keskele kokku tõsta (vt pildilt ↑↑↑).
- Jõulutäht tõsta ahjuplaadile.
- Panna mõnus teelusikatäis moosi keskele.
- Küpsetada keskmisel kõrgusel 13 minutit. Küpsemisaeg on 13 minutit
Päris originaalretseptis oli kolm esimest koostisosa, kuid pisut kaneeli, suhkrut ja pisut ka muud, teeb maitset paremaks. Jõulutähe tainas seisab külmikus päris mitu päeva, seega saab varem valmis teha. Eriti mugav, kui vormida tainas eelnevalt neljakandiliseks, siis ruudukujulisuse saavutamiseks lihtsam. Parimad jõulutähed valmivad 2mm paksusest tainast, head rullimist! Kerkivad kenasti.
Jõulutähed maitsevad kõige paremini soojalt ja soojana ei ole välimuses erilist vahet, siis mina ei ole neid munaga pintseldanud, kuid kel viitsimist, võib ju seda ka teha, säravad natuke rohkem. Head nii mõne Jõulutee või piimaga.
P.S. Ühes jõulutähes on 6-7 süsivesikut
Jälgi meid: