Ahjukartulid
Ahjukartulid, mis pealt krõbedad, seest pehmed. Just sellised parajad, sellised, mida oodata ja tahaks süüa tunduvalt rohkem, kui vöökoht lubab, sest need on lihtsalt nii head. Aga ainult ahjusoojana, külm ahjukartul pole enam see, mis ta olema peaks, samas on need ju nii maitsvad, et pole lootustki, et neid järgi jääb.
Külm vesi, millesse sektoriteks lõikamise järgselt kartulid pistetakse, imab kartulist välja veidi tärklist. Ja kui need veel peale vees ligunemist ära kuivatada rätikuga… siis ongi käes täpselt need nipid, mis teevad krõbeda kooriku ja pehme sisuga ahjukartulid.
Ahjukartulid
Märkmed
Kartulite külma vette panek ja seejärel kuivatamine on olulised hea tekstuuri saavutmiseks.
Koostisosad
- 12 (suuremat) kartulit
- 4 spl õli
- 0,5 tl soola
- 0,25 tl musta pipart
- 1 tl sibulapulbrit
- 1tl küüslaugupulbrit
- 1 tl paprikapulbrit
- 1 tl sidrunipipart
- 1 tl svaanisoola
- 1 tl hmeli-sunelit
- maitserohelist peale raputamiseks
Valmistamise juhend
- Koori kartulid ja lõika sektoriteks.
- Pane sektorid külma vette, sega aegajalt, vesi muutub sogaseks.
- Ahi sooja 180 kraadi juurde, pöördõhk soovitavalt.
- Kalla vesi ära, loputa kartuleid külma veega.
- Kuivata kartulid rätikuga.
- Pane kartulid, õli ja maitseained suurde kaussi ja raputa korralikult.
- Laota kartulid ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
- Aseta kartulid ahju keskmisele kõrgusele 40 minutiks.
- Välja võttes raputa peale maitseroheline ja söö meelepärase tipikastmega.
Ei mingit vahepealset segamist-keeramist, ahju ja 40 minuti pärast taldrikule kotlettide kõrvale.
Hmeli-sunelit, sidrunipipart, svaanisoola, adžikat … olen ostnud Geo Majast, Tartu turuhoones on/oli neil ka lett. Nende poolt müüdav sidrunipipar on tõepoolest sidruni pipar.