Õunakook – pühendatuna 14. novembrile – ülemaailmsele diabeedipäevale

Õunakook – pühendatuna 14. novembrile – ülemaailmsele diabeedipäevale

11. aastat tagasi, sel samal päeval, oli 14. november minu jaoks päev nagu iga teine, ainult selle vahega, et uudistest jooksis läbi, kui üldse tähelegi panin, et tegu on ülemaailmse diabeedipäevaga. Mõned kuud hiljem sai diabeet minu elu valusaks oskaks, meie pere vanim laps sai sõbrapäeval endale 2 aasta ja 3 kuu vanuselt diagnoosi – insuliinsõltuv diabeet.

Insuliin, süsivesikud, veresuhkur, nõelad, testiribad, glükomeeter, kanüülid, glükoosisensorid, insuliinipump on sellest ajast peale olnud meie pere lahutamatu igapäeva osa. Süsivesikud ehk puuviljad, kommid, pasta, leib-sai, kartul… tõstavad veresuhkru taset, insuliin langetab. Insuliinsõltuva ehk 1. tüüpi diabeediga inimene vajab sisse süstitavat insuliini, et elada, sest pankreas tema kehas on selle tootmise lõpetanud. Kuid sisse süstitav insuliin ei tee tööd kuigi täpselt ja kui insuliini satub liiga palju, siis see suhkruhaige vajab sel hetkel magusat kõige enam, komm, mesi, kook, limonaad – kõik magus on sel hetkel ravim. Teist tüüpi ehk insuliinsõltumatu diabeediga inimene seevastu ei omasta kehas olevat insuliini ja tuleb süüa vähem süsivesikuid, alandada kehakaalu, liikuda, et sellega kaasa aidata veres oleva insuliini kasutamisele. Nii lihtne see ongi 365 päeva aastas ja ei ühtegi päeva puhkust – veresuhkur – alati meeles.

See õunakook oli esimene kook, mida ma peale süsivesikute maailma ehk veresuhkru tõusude ja languste maailma sattumist, tegin. Vaja oli kooki, mille üks tükk sisaldaks 10* grammi süsivesikuid, sest see mahtus lubatud süsivesikute raami, et peale soolast sööki saaks ka veel kooki.

Õunakook, nagu iga teine, ainult vähem magus:

  • Põhi:
    • 130 grammi jahu, millest kolmandik kuni pool võiks olla täisterajahud
    • 100 grammi hapupiima/maitsestamata jogurtit/petti/keefiri
    • 60 grammi õli
    • 10 grammi suhkrut
    • 1 toekas teelusikas küpsetuspulbrit
    • vaniljesuhkrut ja kaneeli
  • Kate:
    • 150 grammi puhastatud-viilutatud õunu*
    • 4 muna
    • 60 grammi suhkrut
    • 300 grammi kohupiima
    • 150 grammi hapukoort või hapupiima
    • vaniljesuhkrut, kaneeli

Ahi sooja 175 kraadi juurde. Seejärel põhja valmistamiseks sõeluda kaussi jahud koos küpsetuspulbriga, lisada ülejäänud koostisosad ja segada ühtlaseks massiks. 24 või 28cm koogivorm määrida võiga või kasutada küpsetuspaberit ning märgade käte abil patsutada tainas ühtlaselt laiali. Laotada peale õunaviilud.

Vahustada munad koos suhkru ja kaneeliga tugevaks vahuks, lisada kohupiim ja hapukoor, mikserdada ühtlaseks ja kallata koogivormi. Voorm asetada ahju keskmisele või veidi allapoole jäävale riiulile. 45 minutit ja õunakook ongi valmis. Maitseb paremini jahtunult, nagu ikka kookidega.

1/16 koogist sisaldab:

  • 140, 4kcal
  • 12,29 grammi süsivesikuid*
  • 7,91 grammi rasvu
  • 4,67 grammi valku

Selline matemaatika saadab 1. tüüpi diabeediga inimesi iga päev, mõne aastaga muutuvad silmad röntgensilmadeks – pealevaadates näeme koostist, maitstes teame koostist – vahel eksime, enamjaolt mitte, eksmist suurendab tüdimus, kuidas hoida motivatsiooni absoluutselt iga päev, puhkuseta?

*Algselt oli see kook kevadele kohaselt rabarberitega ja siis oli tõesti 10 grammi süsivesikuid kuueteistkümnendiku kohta

Jälgi meid: